برای تهیه و توزیع غذاهای نذری در ایام محرم به چه نکاتی باید توجه کرد؟

در ایام محرم به دلیل برگزاری مراسمات متعدد، تعداد بالای افراد در آشپزخاانه ها، کمبود وقت و... ممکن است نکات بهداشتی در تهیه و توزیع غذاها آنطور که باید و شاید رعایت نشود و به طبع آن، احتمال ایجاد بیماری های مرتبط با آب و غذا افزایش یابد. درحالیکه با دانستن و عمل به یک سری نکات ساده می توان از بروز آنها پیشگیری کرد.

برای تهیه و توزیع غذاهای نذری در ایام محرم به چه نکاتی باید توجه کرد؟

به گزارش ایسنا، مجید تاجیک - رئیس گروه سلامت محیط معاونت امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تاکید بر ضرورت رعایت بهداشت در تهیه نذورات، اظهار کرد: هرگونه پخت و پز باید در مکان هایی با شرایط بهداشتی انجام گردد و تمامی افراد درگیر در توزیع آب، چای و غذا باید دارای کارت بهداشت معتبر بوده و رعایت بهداشت فردی در هنگام ارائه خدمت لازم است.

وی با بیان اینکه مواد خام مصرفی باید سالم و بهداشتی باشد، یادآور شد: توصیه می گردد از مواد غذایی بسته بندی شده ای که مورد تایید وزارت بهداشت است، استفاده گردد.

رئیس گروه سلامت محیط معاونت امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: لازم است احشام مورد استفاده برای ذبح و قربانی از مراکز مجاز مورد تایید دامپزشکی تهیه شوند.

تاجیک درباره نمک و روغن مورد استفاده در نذورات گفت: برای تهیه و پخت غذا، برنج و همچنین مصرف روی سفره ها باید از نمک های بسته بندی یددار تصفیه شده دارای مجوز ساخت از سازمان غذا ودارو و از روغن های دارای مجوز ساخت از سازمان غذا و دارو با ترانس پایین استفاده گردد.

وی درباره ظروف مورد استفاده در نذری ها، شرح داد: در طبخ غذاها باید از ظروف مناسب در آشپزی استفاده گردد و پس از هر بار طبخ مواد غذایی به نحو مطلوب ظروف و تجهیزات شست و شو گردد.

رئیس گروه سلامت محیط معاونت امور بهداشتی دانشگاه ادامه داد: همچنین لازم است در هنگام توزیع غذا، از راه رفتن افراد توزیع نماینده غذا بر روی سفره ها خودداری گردد.

تاجیک درباره نحوه نگهداری غذاهای نذری بیان نمود: افراد باید از نگهداری مواد غذایی پخته شده در دمای محیط به مدت طولانی یعنی حداکثر دو ساعت، خودداری نمایند و در صورت الزام به نگهداری بیشتر از دو ساعت، باید مواد غذایی پخته در زیر چهار درجه سانتی گراد یا بالای 63درجه سانتی گراد و روی شمعک گاز نگهداری شوند تا درجه حرارت ماده غذایی به زیر 63 درجه نرسد.

وی با بیان اینکه در بعضی از مراسم ها غذا را چند ساعت قبل از مصرف عزاداران به اشتباه بسته بندی می نمایند، گفت: اینکار باعث به خطر افتادن سلامت عزاداران می گردد و لازم است از بسته بندی غذا بیش از دو ساعت قبل از مصرف خودداری گردد.

رئیس گروه سلامت محیط معاونت امور بهداشتی دانشگاه با تاکید بر خودداری از نگهداری مواد غذایی خام و پخته شده در مجاورت هم در داخل یخچال و یا سردخانه، اضافه کرد: در صورت توزیع سبزی و سالاد، رعایت مراحل چهارگانه سالم سازی الزامی است و توصیه می گردد از سالاد و سبزی بسته بندی شده با پروانه ساخت از وزارت بهداشت استفاده گردد.

رئیس گروه سلامت محیط معاونت امور بهداشتی دانشگاه درباره نحوه استفاده درست از ظروف یکبار مصرف شرح داد: در صورت استفاده از ظروف یکبار مصرف برای توزیع چای و مواد غذایی گرم، بهتر است از ظروف یکبارمصرف بر پایه گیاهی، سلولزی و آلومینیومی استفاده گردد. استفاده از ظروف یکبار مصرف پلی استایرینی برای موادغذایی و نوشیدنی گرم وداغ (بالای65درجه سانتی گراد) مناسب نیست.

وی همچنین بر اهمیت اطمینان از سلامت آب آشامیدنی تاکید نمود و گفت: ظروف چندبار مصرف که برای توزیع آب، چای و مواد غذایی استفاده می گردد، باید مستمر شستشو و گندزدایی شوند.

تاجیک ادامه داد: بهتر است در توزیع آب و شربت در بین دسته های عزاداری و یا در مراسم از لیوان یکبار مصرف استفاده گردد.

تاجیک با تاکید بر عدم مصرف دخانیات در مکان های مسقف، ادامه داد: لازم است با نصب تابلوها و یا اطلاعیه، ممنوعیت استعمال دخانیات و جمع آوری زیر سیگاری ها، از استعمال مواد دخانی در محل های مسقف جلوگیری گردد.

وی درباره بهداشت سرویس های بهداشتی مکان های عزاداری یادآور شد: در سرویس های بهداشتی ضمن رعایت نظافت، باید نسبت به شستشو و گندزدایی مستمر و نصب سیستم لوله کشی مایع دستشویی و یا نصب جای مایع محتوی مایع دستشویی اقدام گردد.

رئیس گروه سلامت محیط معاونت امور بهداشتی دانشگاه درباره پسماندهای فراوری شده در این ایام سوگواری گفت: پسماندهای فراوری شده باید به شکل بهداشتی جمع آوری، انتقال و دفع شوند و لازم است در کنار هر ایستگاه صلواتی سطل یا کیسه جهت جمع آوری مرتب ظروف و لیوان های یکبار مصرف استفاده شده نگهداری گردد.

وی اضافه کرد: بهتر است تا حد امکان از نوشیدنی های پک شده برای نذورات استفاده گردد و در صورت تهیه نوشیدنی های باز از فرو بردن لیوان و پارچ به داخل ظروفی که آب و شربت داخل آن است، جلوگیری گردد.

رئیس گروه سلامت محیط معاونت امور بهداشتی دانشگاه یادآور شد: برای خنک کردن نوشیدنی باید از یخ های بسته بندی بهداشتی استفاده گردد، زیرا یخ های قالبی فاقد شرایط بهداشتی هستند.

بنابر اعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تاجیک اضافه کرد: کارشناسان بهداشت محیط در طول این مدت با همکاری سایرارگان های نظارتی از مساجد، تکایا و حسینیه ها بازدید نموده و ضمن آموزش متولیان مساجد و روسای هیات ها، بر نحوه رعایت موارد بهداشتی نظارت می نمایند.

وی اضافه کرد: شهروندان در صورت بروز هرگونه مسمومیت غذایی و یا شکایت بهداشتی می توانند با شماره 190 تماس گرفته و موضوع را از این طریق پیگیری نمایند.

منبع: ایسنا

منبع: همگردی

به "برای تهیه و توزیع غذاهای نذری در ایام محرم به چه نکاتی باید توجه کرد؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "برای تهیه و توزیع غذاهای نذری در ایام محرم به چه نکاتی باید توجه کرد؟"

نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید